Satricum-dag 2021

De leden van de Vereniging Vrienden van Satricum zijn van harte uitgenodigd voor de Satricum-dag 2021!

Vanwege de coronamaatregelen is de Satricum-dag dit jaar digitaal. (Nieuwe) leden kunnen zich aanmelden via het contact formulier op deze website, waarna u een link voor Zoom ontvangt.

PROGRAMMA

Vorig jaar besteedden wij aandacht aan Satricum in de Romeinse tijd. Afgelopen zomer hebben de werkzaamheden in Satricum zich verder geconcentreerd op de Romeinse villa aldaar. Voor ons een reden om op de Satricum-dag 2021 een vervolg te geven aan dit thema:
Romeins Satricum en Latium – deel II.

11:00 Inloop en opstart ZOOM

11:15 Opening
Dr. Marlies Kleiterp

11:20 Leven en werken in de Pontijnse moerassen: een overzicht van recent archeologisch onderzoek Dr. Tymon de Haas (Universiteit Leiden) Dr. Gijs Tol (University of Melbourne) De meeste inwoners van het Romeinse rijk woonden op het platteland. De Haas en Tol onderzoeken met nieuwe technieken het landschap en komen tot nieuwe inzichten.

12:00 Luxe tegelzetters in Romeins Satricum

Prof. dr. Eric Moormann (Radboud Universiteit Nijmegen)
Ook de Romeinse villa van Satricum moet voor een deel bekleed zijn geweest met luxe marmer. Eric Moormann determineerde de marmer-vondsten en gaat tijdens zijn lezing in op nut, noodzaak en manier van marmerversieren.

12:30 Pauze

12:45 Vervolg op het onderzoek in de Romeinse villa van Satricum Prof. dr. Marijke Gnade (UvA)
Ondanks de coronamaatregelen is het toch gelukt om ook afgelopen zomer weer te gaan graven in Satricum. Een verslag van een bijzondere campagne.

13:30 Gelegenheid tot het stellen vragen en sluiting